Stadsplanten kleuren rood

Citizen Science en veldstudies hebben laten zien dat gewone blaadjes van het plantje gehoornde klaverzuring (Oxalis corniculata) in een stadse omgeving sneller de neiging hebben om rood te worden. Japanse onderzoekers vonden in Tokio en andere metropolen veel rood gekleurde klaverzuringblaadjes, en daarbuiten vooral klaverzuring met groene blaadjes. De rode kleur wordt veroorzaakt door het pigment anthocyaan, dat de planten beschermt tegen hittestress. Gehoornde klaverzuring komt in Nederland veel voor, met name in de Randstad, in stenige tuinen bijvoorbeeld.
Klaverzuring is zeker niet het enige stadsplantje dat rode blaadjes maakt. Leuk om leerlingen een lijst te laten opstellen van plantjes rondom school die dat vaak of soms doen, met een inventarisatie van de vindplaatsen.