Ga naar inhoud
Opdrachten
Over
Downloads
FAQ
Nieuws
Contact
Wikiwijs
Wist je dat
Een roedel wolven op de Veluwe zou goed zijn voor het ecosysteem. Een roedel wolven in de Oostvaardersplassen zou nog beter zijn voor het ecosysteem.
Wist je dat
In rood snoep en heel wat andere rood gekleurde voedingswaren zit cochenille of karmijnzuur, en karmijnzuur wordt gemaakt door de cochenilleluis (Dactylopius coccus). Staat tussen de ingrediënten E120? Dan zitten er luizen in je voedsel.
Wist je dat
Vleermuizen kunnen niet lopen. Hun achterpoten zijn daar te zwak voor. De botten zijn heel licht en breekbaar: geschikt om mee te vliegen, en om ondersteboven te hangen.
Wist je dat
Een eendagsvlieg (een haft) leeft als vlieg inderdaad ongeveer een dag; maar een weekdier leeft geen week. De noordkromp (Artica islandica, een bepaald soort schelpdier) kan wel 400 jaar oud worden.
Wist je dat
In Nederland komen bijna 5000 soorten paddenstoelen voor, soms met de vreemdste namen. Ooit een heksenboterkorrelwebzwam (Nectriopsis violacea) ontdekt?
Wist je dat
In de stad levende merels hebben zich zodanig aangepast aan het stadsmilieu dat ze eerder zijn gaan broeden, hoger zijn gaan zingen en zwaarder zijn geworden. Het verschil met de bosmerel is ook genetisch terug te vinden. Het zijn (bijna) verschillende soorten geworden.
Wist je dat
Door de warme zomers en milde winters is in Nederland de kolibrievlinder (Macroglossum stellatarum) steeds vaker te zien, ook in stadstuinen. Het is een van de snelst vliegende insecten ter wereld.
Wist je dat
Grote bonte spechten zingen niet, maar roffelen om hun territorium af te zetten. Dat doen ze in de lente vooral op bomen, maar in de stad gebruiken ze ook wel lantaarnpalen, regenpijpen of afvalbakken.
Wist je dat
Lieveheersbeestje
Wist je dat
Opdrachten
Over
Downloads
FAQ
Nieuws
Contact
-
Newsletter
Wikiwijs