Recept voor vlierbloesemsiroop

Veldwerk valt het hele jaar rond te doen, maar onmiskenbaar de beste maand is de maand juni. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld vlierbloesems oogsten om vlierbloesemsiroop te maken. Het is eenvoudig en smaakt geweldig. Het beste recept is het volgende. Laat een groepje leerlingen met een schaar en een bak op zoek gaan naar bloeiende vlier in de buurt (kan nooit ver weg zijn). Ongeveer 30 bloemschermen geeft de beste siroop.
Na terugkomst kunnen ze siroop maken door een kilo suiker op te lossen in anderhalve liter water. Heel even koken. Dan in een stalen schaal gieten. Vlierschermen erbij plus twee of drie in stukken gesneden biologische citroenen. Ongeveer 4 uur laten weken en afkoelen. Dan de schermen plus citroenen uitknijpen in de siroop, en door een zeef en een trechter in flessen gieten. Zo’n drie weken houdbaar in de koelkast. Geweldig lekker. Laat de leerlingen zelf een etiket ontwerpen.